Tavo karjeros pradžia IT sektoriuje

Siekdama suteikti galimybę įgyti šiandien reikalingiausių darbo rinkoje įgūdžių ir įgalinti kuo daugiau moterų prisidėti prie ekonomikos augimo asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai“ kviečia moteris, norinčias pradėti profesinį kelią IT sektoriuje, dalyvauti tarptautinės organizacijos „INCO Academy“ nemokamoje programoje „Work in Tech“.
„Work in Tech“ programa įgyvendinama 17-oje Europos valstybių. Iniciatyvos tikslas – įgalinti 9500 asmenų susikurti geresnes socialines ir ekonomines sąlygas. Paramą programai teikia tarptautinė mokymų platforma „Coursera“.
Lietuvoje programa startuos birželio mėnesį. Nepriklausomai nuo turimų žinių ir įgūdžių, išsilavinimo, gyvenamosios vietos ar šeimyninės padėties dalyvauti programos veiklose bus atrinktos 70 moterų nuo 18 metų. 6 mėnesius programos dalyvės turės nemokamą prieigą prie geriausios pasaulyje nuotolinio mokymosi platformos „Coursera“ ir mokysis pagal „Google“ inžinierių parengtą penkių žingsnių mokymosi programą „IT Support Certificate“. Mokymo programa skirta parengti IT sistemų palaikymo specialistą, gebantį dirbti įvairaus dydžio įmonėse.

Informacinės technologijos – ne tik vyrams.
Pasaulyje sparčiai besivystant technologijoms IT sektorius teikia ypatingai daug galimybių moterų įgalinimui, šioje srityje integruotis gali praktiškai kiekvienas. Tai ne tik prieiga prie informacijos ir žinių, puiki saviraiškos forma, gerai apmokama darbo vieta, bet ir galimybė moterims derinti darbo ir šeimos įsipareigojimus. Tačiau vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumai šiame sektoriuje, vyraujantys stereotipai, kad technologijos vyriška sritis, visuomenės požiūris – demotyvuoja moteris žengti į skaitmeninį pasaulį ir pradėti karjerą. 2020 m. Lietuvos Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) tyrimo duomenimis, tik kiek daugiau nei 25 procentų IT rinkos darbuotojų sudarė moterys.
„Nors situacija kasmet po truputį gerėja ir stereotipai, kad moterys ir technologijos sunkiai suderinamos griaunami intensyviau, moterų šiame sektoriuje vis dar per mažai. Šioje srityje moterys vis dar nėra pakankamai atstovaujamos. Vienas iš mūsų asociacijos tikslų yra mažinti lyčių nelygybę ir moterų atskirtį šioje sferoje, pritraukti kuo daugiau moterų į technologijų sritį, nebijoti su ja susieti savo ateities“, – sako asociacijos „Viešieji interneto prieigos taškai“ projektų vadovė Laura Grinevičiūtė.

Moterys – jūs pačios ir esate tos, nuo kurių labai daug priklauso.
Koronaviruso pandemija apėmusi visą pasaulį pakeitė gyvenimo žaidimo taisykles. Novatoriškas ir įtraukiantis požiūris būtinas kaip niekada iki šiol. Naujajame pasaulyje po COVID-19 pandemijos IT specialistų poreikis tik augs, skaitmenizacijos procesai tik spartės, o skaitmeniniai įgūdžiai bus geresnės gyvenimo kokybės garantas.
„Savo profesinį kelią pradėjau nuo politikos mokslų studijų ir neįsivaizdavau savęs niekur kitur, tuo labiau skaitmeniniame pasaulyje. O šiandien drąsiai teigiu – niekada nevėlu pakeisti savo kelionės kryptį ir atrasti naują kelią. Nesvarbu kokio tu amžiaus, koks tavo išsilavinimas, kiek diplomų ir pažymėjimų guli tavo stalčiuje. Viskas ko reikia – nebijoti keistis. Daugelis iš mūsų bijome visko kas yra nauja. Bijome, kad nepavyks būti pakankamai geriems naujame kelyje. Moterys, nebijokite padėti į šalį turimus diplomus, pakeisti darbą, kuris nebeteikia džiaugsmo ir vis primena, kad galbūt kryptis, kurią pasirinkote vos baigusios mokyklą, niekada ir nebuvo jūsų. Nieko nėra neįmanomo ir niekada nebūna per vėlu. O tikrieji pokyčiai prasideda tik pradėjus veikti“, – visas moteris ryžtis pokyčiams ir įgalinti save drąsina Laura.

Apie programą „Work in Tech“.
Programa „Work in Tech“ susideda iš dviejų skirtingų etapų: mokymų ir pagalbos žengiant pirmuosius žingsnius IT darbo rinkoje.
153 valandų trukmės nuotoliniai mokymai apima konkrečias mokymosi temas: informacinių technologijų pagrindus, kompiuterių sistemas, operacinių sistemų veikimą, IT sistemų palaikymą ir saugumą. Mokymų medžiaga pateikiama anglų kalba, todėl moterys norinčios dalyvauti programoje turi turėti anglų kalbos pagrindus. 18 savaičių kompetentingi IT srities specialistai iš skirtingų Lietuvos universitetų konsultuos dalyves ir padės spręsti mokymų metu kylančias problemas. Sėkmingai užbaigusioms mokymus bus suteiktas sertifikatas.
Pasibaigus mokymams, moterys ir toliau turės projekto organizatorių palaikymą, paramą ir „palydėjimą“ įsidarbinant, pradedant savanorišką veiklą ar praktiką IT sektoriuje.
Moterys norinčios dalyvauti programoje turėtų užpildyti anketą, kurią galima rasti šioje svetainėje: www.vipt.lt.

Atsakykite sau: ko jūs tikitės iš ateities?
„Work in Tech“ programa siūlo augti, prisiimti atsakomybę už save, savo ateitį ir pasukti galimybių ir savirealizacijos keliu. Ir pats tinkamiausias metas pradėti – šiandien.