Istorijos, kurių jums nepapsakojau

Skirmanto Pabedinsko skaitytojams pristatinėti nereikia – jis žymus Lietuvos žurnalistas, televizijoje išdirbęs penkiasdešimt metų. Skirmantas Pabedinskas pristato knygą „Istorijos, kurių jums nepapasakojau“, kurią parašė kartu su bendraautore Zina Paškevičiene. Jau iš pavadinimo galima suprasti, kad autorius parengė atsiminimus apie savo ilgamečio darbo užkulisius bei tai, kas tiesiog nepateko į kadrą.

„Istorijos, kurių jums nepapasakojau“ daugiausiai pasakoja apie darbą sovietų okupacijos metais bei apima pirmus Lietuvos Nepriklausomybės metus.

Daugelis žmonių tikrai girdėjo jau legenda tapusią frazę „Nepažįstu aš tų draugų“. Tačiau jaunesni skaitytojai gali ir neprisiminti jos kilmės – už šį legendinį posakį dėkoti galime žurnalistui Skirmantui Pabedinskui. Filmuodamas gerai žinomą laidą „Keliai, mašinos, žmonės“, autorius kartu su milicija (sovietmečiu taip buvo vadinama policija) dalyvavo reide. Milicininkai sustabdė įtartiną traktorių, o jo vairuotoją Juozą išvežė pasitikrinti blaivumo. Išgėręs vyras atsisakė išduoti, kas buvo jo stikliuko draugai, o apklausos metu nufilmuota frazė „Nepažįstu aš tų draugų“ įėjo į istoriją bei tapo folkloru. Šis nutikimas yra detaliai aprašytas knygoje „Istorijos, kurių jums nepapasakojau“. Čia skaitytojai sužinos ir Juozo likimą.

Skirmantas Pabedinskas per savo gyvenimą sukūrė beveik trisdešimt tūkstančių reportažų. Jis kalbino apie aštuoniasdešimt tūkstančių pašnekovų. Sunku įsivaizduoti? Tiek žmonių susidarytų intervavus kiekvieną Panevėžio gyventoją. Akivaizdu, kad daugybė istorijų liko nutylėtos ar netilpo į trumpus reportažus, todėl žurnalistas nusprendė atsiminimus sudėti į knygą. Autorius teigia, kad visos istorijos yra tikros. Žurnalistas dirbo ne tik Lietuvoje. Jis kalbino žmones ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Japonijoje, Italijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Filipinuose, Vietname bei kitose šalyse.

Skirmantas Pabedinskas gimė 1945-tais metais. Baigęs vidurinę mokyklą Jūžintuose jis planavo mokytis aktorystės, bet paskutinę minutę persigalvojo ir įstojo į Vilniaus politechnikumą, fototechniko specialybę. Lietuvos televizijoje autorius dirbo nuo 1972-ų metų. 1985-ais metais jam buvo suteiktas nusipelniusio žurnalisto garbės vardas, o 2001 metais Skirmantas Pabedinskas tapo Lietuvos žurnalistų sąjungos Vinco Kudirkos premijos laureatu. Vėliau autorius pasuko į politiką ir 2004 metais buvo išrinktas į Seimą, kur praleido vieną kadenciją.

Autorius: Skirmantas Pabedinskas, Zina Paškevičienė
Išleidimo metai: 2020