Berniukas sniege

Norvegų rašytojo Samuel Bjørk detektyvas „Berniukas sniege“ yra jau trečioji serijos dalis apie tyrėjus Holgerį Munką ir Mią Kriuger. Šiurpulį kelianti pirmoji knyga „Aš keliauju viena“ tapo tarptautiniu bestseleriu, o autorius kaip mat imtas lyginti su tokiais žanro meistrais kaip Stieg Larsson, Lars Kepler ar Jo Nesbo. Pažintį su pamėgtais veikėjais galėjome tęsti antroje knygoje „Pelėda medžioja naktį“ ir štai – gerbėjų džiaugsmui – sulaukėme naujos dalies „Berniukas sniege“.

1996 metai, Kalėdos. Tamsu. Pagyvenęs vyriškis automobiliu lėtai važiuoja namo.

Priekinių žibintų šviesoje netikėtai pastebi gyvūną. Žmogus staigiai spaudžia stabdžius ir susijaudinęs vos spėja sustoti. Deja, bet pamato ne laukinį žvėrį. Priešais jį stovi ant kelio sniege stovi mažas berniukas pamėlusiomis lūpomis ir ant galvos tvirtai prilipintais elnio ragais.

Prabėga keturiolika metų. Kalnų ežere randama negyva mergina. Ji apsirengusi kaip baleto šokėja. Šalia plazda puslapis iš gerai žinomos vaikiškos knygos “Broliai Liūtaširdžiai”. Per kelias savaites žiauriai nužudomi dar trys žmonės.

Mia Kriuger vis dar negali atsigauti po sesers dvynės mirties, tačiau kartu su Specialiojo Oslo Nusikaltimų Tyrimo Biurio detektyvu Holgeriu Munku įsitraukia į šių keistų nusikaltimų narpliojimą. Detektyvų porelė tikisi greitai rasti atsakymus, tačiau jie dar nežino, kas laukia ateityje… Žudikas kiekvieną kartą palieka užuominą kviečiančią žaisti mirtiną žaidimą – žaidimą, kurio jie neturi galimybės laimėti. Nusikaltėlis savo aukas renkasi visiškai atsitiktinai, tad kaip jį sustabdyti, jei neįmanoma numatyti kito žingsnio?

„Berniukas sniege“ ne mažiau tamsi istorija nei pirmosios serijos dalys. Autorius įtampą sukuria ne žiauriais vaizdais, o pasitelkdamas psichologiją bei asmenybės sudėtingumą. Mia ir Munkas turės ne tik sustabdyti taisyklių nepaisantį žudiką, bet ir kovoti su savo pačių vidiniais demonais.

Samuel Bjørk yra rašytojo slapyvardis. Tikrasis jo vardas – Frode Sander Oien. Autorius gimė 1969 metais ir yra žinomas norvegų rašytojas, vertėjas, dramaturgas, muzikantas bei dailininkas. Savo pirmąsias dainas parašė būdamas penkiolikos metų, pirmąją pjesę – dvidešimt vienerių. Romanas „Aš keliauju viena“ išverstas į daugiau nei dvidešimt kalbų. Šiuo metu Samuel Bjørk gyvena Osle.

Iš norvegų kalbos vertė Viktorija Gercmanienė

Autorius: Samuel Bjørk
Išleidimo metai: 2020