Kvapų saugotojas

Amerikiečių autorės Erica Bauermeister knyga „Kvapų saugotojas“ yra magijos kupinas romanas apie vaikystę izoliuotoje saloje, vienos šeimos paslaptis ir kerinčius kvapus. „Kvapų saugotoją“ Reese Witherspoon pasirinko skaityti savo knygų klube!

Emelinė kartu su tėvu gyvena saloje. Jie apsistoję mažame mediniame namelyje ir yra vieninteliai šios vietovės gyventojai. Kaip tėtis su dukra atsirado saloje mergaitė neprisimena. Ji nerūpestingai leidžia savo vaikystės dienas. Mokosi iš tėčio bei gamtos. Tėvas ugdydamas dukrą seka jai pamokančias pasakas, kuriose akylas skaitytojas užčiuops užuominų į realybę. Kartais jis išsitraukia paslaptingą, kvapus užfiksuoti mokančią mašiną. Dar Emelinės tėtis turi visą sieną mažų stalčiukų, kuriose paslėpti stikliniai buteliukai. Emelinei labai rūpi buteliukuose uždarytų kvapų paslaptis. Kartais tėtis leidžia jai pauostyti, bet niekada nepasakoja apie kvapų kilmę. Jis tik nuolat kartoja, kad žmonės meluoja, tačiau kvapai – niekada.

Emeleinės gyvenimas pamažu ima keistis. Augdama mergina smalsauja, o kartą natūralus žinių siekis prišaukia nelaimę. Taip iš saugios vaikystės salos Emeleinė atsiduria realiame pasaulyje, kuriame iš naujo teks mokytis gyventi. Čia ji patiria skaudžias išdavystes, pirmąją meilę ir susiduria su naujomis paslaptimis. Taip pat Emeleinė suvokia, kad jai, kaip ir tėvui, labai svarbūs yra kvapai, kurie kaip mat sužadina asociacijas. Visą laiką merginą kankina tapatybės klausimai. Būtent kvapai padės Emeleinei suprasti savo kilmę bei neįtikėtinas šeimos paslaptis.

„Kvapų saugotojas“ – knyga apie paslaptingus kvapus ir savęs pažinimą, šeimos paslaptis ir netikėtus gyvenimo vingius. Skaitytojai šią knygą lygina su tokiais jautriais romanais kaip Kristin Hannah „Sugrįžimas į Aliaska“ ar Delia Owens „Ten, kur gieda Vėžiai”.

Erica Bauermeister gimė 1959-tais metais, Kalifornijoje. Tapti rašytoja ji norėjo visą savo gyvenimą. Nusivylusi, tuo, kad universiteto mokymo programoje trūksta moterų rašytojų, ji kartu su bendraautorėmis sudarė knygą „500 Great Books by Women: A Reader’s Guide“. Tam, kad atrinktų kūrinius ji perskaitė daugybę gerų ir blogų knygų, bei teigia, kad tai buvo geriausia patirtis. Autorė sukūrė keturis „The New York Times” bestseleriais tapusius romanus.

Iš anglų kalbos vertė Antanina Banelytė

Autorius: Erica Bauermeister
Išleidimo metai: 2020