Birželio 13 d. Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“, kurioje eksponuojama 11 stendų apie Lietuvos ir JAV abipusius santykius, kultūrinius, ekonominius ir politinius ryšius tarp dviejų draugiškų tautų. Pristatyme dalyvavo JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall , Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos – muziejaus vadovas Arūnas Antanaitis, Druskininkų savivaldybės vicemeras Linas Urmanavičius, druskininkiečiai ir miesto svečiai.
Sveikindama susirinkusius bibliotekos direktorė Laima Žėkienė sakė: „Labai džiugu, kad šiandieną mūsų bibliotekoje atidaroma paroda skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, kuri įprasmina dviejų šalių: jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos draugystės šimtmetį“. JAV ambasadorė Lietuvoje A. Hall dėkojo autoriams už parodos parengimą, Druskininkų savivaldybei ir viešajai bibliotekai už šiltą ir gražų priėmimą. Pasak A. Hall ši paroda – tai simbolinis Amerikos ir Lietuvos ryšių brandos patvirtinimas. „Amerikos vyriausybė ir žmonės tikisi dar 100 metų draugystės ir partnerystės su Lietuva“, – sakė ambasadorė. Druskininkų savivaldybės vicemeras L. Urmanavičius padėkojo JAV ambasadorei Lietuvoje A. Hall už apsilankymą bei pasidžiaugė gražiais Lietuvos ir JAV draugystės ryšiais.
Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos – muziejaus vadovas vienas iš parodos rengėjų Arūnas Antanaitis papasakojo apie parodos idėjos pradžią ir įgyvendinimą. Pasak jo ši paroda tik ledkalnio viršūnė, dauguma iliustracijų taip ir liko nepanaudota. Parodoje pateikiama tik maža dalis šimtą metų trukusių turiningų santykių istorijos. Paroda leidžia pažinti amerikiečius ir lietuvius per juos vienijančias tarpvalstybinės ir kultūrinės veiklos sritis: meną, sportą (be abejo, krepšinį!), ekonomiką, saugumą ir diplomatiją. Parodą lydi ir filmuota medžiaga iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo apie legendinį Amerikos lietuvių krepšininką Praną Lubiną, taip pat įrašytas pokalbis su Nobelio premijos laureatu, lietuvių kilmės mokslininku ekonomistu profesoriumi Robert J. Shiller. Apkeliavusi Lietuvą, ši paroda grįš į Kauną, Prezidento V. Adamkaus biblioteką-muziejų.
Parodą parengė Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje, Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus suburta istorikų komanda (Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis, VDU istorijos katedros doktorantas Egidijus Balandis, VDU humanitarinio fakulteto prodekanas doc. dr. Giedrius Janauskas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skyriaus vadovė Giedrė Milerytė – Japertienė, VDU Lietuvių išeivijos instituto mokslo darbuotoja dr. Ilona Strumickienė ir parodos dizaineris Kęstutis Vaikšnoras) kartu su moksliniu darbuotoju iš JAV Čarlzu Perinu. Paroda Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje veiks iki liepos 2 d.